lundi 2 avril 2012

flan karmelowy

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na flan - deser rodem z Hiszpanii. Swoją konsystencją przypomina galaretkę, zaś w smaku jest bardzo podobny do crème brûlée.
Flan serwuje się na zimno, polewając syropem karmelowym.


Do zrealizowania przepisu potrzebujemy:

- 1/2 litra mleka
- 4 jajka
- 70g cukru
- 2 torebki cukru waniliowego
- syrop karmelowy

Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przestudzone mleko wlać do masy z jajek i dokładnie wymieszać. Masę przekładamy do foremki (użyłam foremki sylikonowe do muffinek) i pieczemy w kąpieli wodnej,w piekarniku.
Kąpiel wodna: Do większego naczynia wlewamy wodę tak, aby sięgała ok. ¾ wysokości foremki z flanem. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C i pieczemy ok. 45 minut. 
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Przewracamy do góry dnem na talerzyk i polewamy syropem karmelowym - deser gotowy.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Może odnajdziesz tu coś, co Cię zainspiruje. A może napiszesz kilka słów , które staną się dla mnie inspiracją…(krytyka mile widziana)