mercredi 4 avril 2012

asperges à la flamande - szparagi po flamandzku



Przepis na szparagi po flamandzku.

Składniki:

  • Pęczek białych szparagów,
  • 1 jajko na twardo,
  • natka pietruszki,
  • 40 g masła,
  • 1 łyżka soli morskiej,
  • 1 łyżka cukru,
  • pieprz
Sposób przygotowania

Szparagi myjemy i obieramy skrobakiem do warzyw. Następnie związujemy za pomocą nitki w pęczek.

W wysokim garnku zagotowujemy wodę i doprawiamy łyżką soli, łyżką cukru i pieprzem. Wkładamy szparagi tak,aby całe łodygi byly zanurzone, a główki wystawały znad wody. Gotujemy około 15 minut (czas gotowania liczy się od momentu zagotowania wody). Szparagi powinne być miękkie, ale i jędrne.

Na patelni podgrzewamy masełko do całkowitego rozpuszczenia ...w między czasie siekamy drobno pietruszkę, a jajko rozgniatamy widelcem. Mieszamy jajko z pietruszką i zalewamy gorącym masłem.I jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
Ugotowane szparagi odsączamy z wody, układamy na talerzu i polewamy przygotowanym masłem z jajkiem i pietruszką.  


Smacznego !

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Może odnajdziesz tu coś, co Cię zainspiruje. A może napiszesz kilka słów , które staną się dla mnie inspiracją…(krytyka mile widziana)